Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ

Diş kaybı sonucu oluşan boşlukları fonksiyon ve estetik açısından tamamlamak için 3 tedavi yöntemi vardır.

1. İmplant üstü protezler
2. Sabit kuron ve köprüler
3. Hareketli protezler
4.İmplant üstü protezler

İmplantlar yapay diş kökü görevi yaparlar. Kemik içine yerleştirilir ve sabit veya hareketli protezleri destekler. Kemik içerisine implant uygulandıktan 2-6 ay sonrasında protez uygulamasına geçilmektedir. Bu dönemde hasta geçici protezler kullanabilmektedir. İmplantlar tekli veya çoklu diş eksikliklerinde ve tam diş eksikliklerinde protezleri desteklemek için uygulanır. İmplant destekli köprü protezlerde, komşu sağlıklı dişlere dokunulmaz, geleneksel köprülerdeki gibi komşu dişler aşındırılmaz. İmplant destekli tam protezlerde tutuculuk ve stabilite artar. Hasta çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını daha rahat yapabilir.

Sabit kuron ve köprüler

Bir veya birden fazla diş eksikliklerinde meydana gelen boşlukları doldurmak, aşırı madde kaybına uğramış dişlerde sağlamlığı ve estetiği geri kazandırmak üzere yapılan protezlerdir. Ağızda bulunan dişlerin sağlığını korumak ve ağız fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sağlamak amacıyla bu tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavide komşu dişler aşındırılır ve destek diş haline getirilir. Kesilmiş dişler üzerine protezler yapıştırılır. -metal destekli kuron ve köprüler: alt yapı malzemesi olarak metal yapı kullanılır. Üzerine estetik olan porselen yapı gelir. Özellikle arka bölgelerde tercih edilir. – metal desteksiz tam porselen kuronlar: tam porselen kuronların tam ışık geçirmesinden dolayı doğal dişe benzeyen görünüm elde edilir. Bu sebeple özellikle ön dişlerde tercih edilirler. Alt yapısında metal olmadığı için dişeti ile birleştiği yerlerde siyah bir görüntü olmamaktadır. Dişeti çekildiği zamanlarda da siyah bir metal gözükmeyeceği için estetik görüntüde bir bozulma olmaz. – metal desteksiz zirkonyum kuron ve köprüler: hem estetik hem de dayanıklı bir malzeme olan zirkonyum beyaz bir alaşımdır. Bu sebeple hem ön bölge hem de arka bölgede kullanılmaktadır. Aynı zamanda dişetine çok uyumlu bir malzeme olduğu için alerjik reaksiyonlarına sebep olmamaktadır. Hem alt yapı desteği olarak hem de tek başına estetik bir malzeme olarak kullanılabilir.

Hareketli protezler

Hasta tarafından takıp çıkartılabilen ve eksik dişlerin yerine uygulanan protezlerdir. Doğal dişlerin tümünün olmadığı vakalarda total protezler uygulanır. Bazı dişlerin ağızda olduğu durumlarda ise parsiyel (bölümlü) protezler uygulanır. Hareketli protez çeşitleri: -Total protezler: doğal dişlerinin tamamının olmadığı, takıp çıkarılabilen dişlerdir. – diş üstü protezler: ağızda varolan birkaç diş veya kök üzerine hazırlık yapılması sonrasında uygulanan protezlerdir. -Parsiyel (bölümlü) protezler: kroşeli(çengelli) olarak doğal dişlerden destek alıp takıp çıkarılabilen protezler ve hassas bağlantı ile daha estetik olarak kalan dişlerden destek alan protezlerdir. -metal destekli kuron ve köprüler: alt yapı malzemesi olarak metal yapı kullanılır. Üzerine estetik olan porselen yapı gelir. Özellikle arka bölgelerde tercih edilir. – metal desteksiz tam porselen kuronlar: tam porselen kuronların tam ışık geçirmesinden dolayı doğal dişe benzeyen görünüm elde edilir. Bu sebeple özellikle ön dişlerde tercih edilirler. Alt yapısında metal olmadığı için dişeti ile birleştiği yerlerde siyah bir görüntü olmamaktadır. Dişeti çekildiği zamanlarda da siyah bir metal gözükmeyeceği için estetik görüntüde bir bozulma olmaz. – metal desteksiz zirkonyum kuron ve köprüler: hem estetik hem de dayanıklı bir malzeme olan zirkonyum beyaz bir alaşımdır. Bu sebeple hem ön bölge hem de arka bölgede kullanılmaktadır. Aynı zamanda dişetine çok uyumlu bir malzeme olduğu için alerjik reaksiyonlarına sebep olmamaktadır. Hem alt yapı desteği olarak hem de tek başına estetik bir malzeme olarak kullanılabilir.

Protez bakımı

Ağız sağlığı için protezlerdeki besin artıkları her yemekten sonra temizlenmelidir. Sabit protezlerde protez ve dişeti birleşim yerleri fırçalanmalı, protez altları için köprü altı diş ipleri, ara yüz fırçaları ve ağız duşu kullanılmalıdır. Hareketli protezlerde yumuşak bir fırça ve sıvı sabun ile temizlik yapılabilir. Sert materyaller ile temizlik yapmaktan kaçınılmalıdır. Kimyasal maddeler ve deterjanlar kullanılmamalıdır. Lavabonun içine düşüp kırılmaması için musluk altında basınçlı su altında temizlik yapmamalıyız. Su dolu bir kap içinde temizlik yapılabilir. Uyku esnasında protez normal su veya protez temizleme tabletli su içinde tutulmalıdır. -Total protezler: doğal dişlerinin tamamının olmadığı, takıp çıkarılabilen dişlerdir. – diş üstü protezler: ağızda varolan birkaç diş veya kök üzerine hazırlık yapılması sonrasında uygulanan protezlerdir. -Parsiyel (bölümlü) protezler: kroşeli(çengelli) olarak doğal dişlerden destek alıp takıp çıkarılabilen protezler ve hassas bağlantı ile daha estetik olarak kalan dişlerden destek alan protezlerdir. -metal destekli kuron ve köprüler: alt yapı malzemesi olarak metal yapı kullanılır. Üzerine estetik olan porselen yapı gelir. Özellikle arka bölgelerde tercih edilir. – metal desteksiz tam porselen kuronlar: tam porselen kuronların tam ışık geçirmesinden dolayı doğal dişe benzeyen görünüm elde edilir. Bu sebeple özellikle ön dişlerde tercih edilirler. Alt yapısında metal olmadığı için dişeti ile birleştiği yerlerde siyah bir görüntü olmamaktadır. Dişeti çekildiği zamanlarda da siyah bir metal gözükmeyeceği için estetik görüntüde bir bozulma olmaz. – metal desteksiz zirkonyum kuron ve köprüler: hem estetik hem de dayanıklı bir malzeme olan zirkonyum beyaz bir alaşımdır. Bu sebeple hem ön bölge hem de arka bölgede kullanılmaktadır. Aynı zamanda dişetine çok uyumlu bir malzeme olduğu için alerjik reaksiyonlarına sebep olmamaktadır. Hem alt yapı desteği olarak hem de tek başına estetik bir malzeme olarak kullanılabilir.